top of page

CST (Kraniosakralna terapija)

Za razliku od klasičnih snažnijih zahvata masaže i tuina terapije, kraniosakralna terapija je alternativna metoda u kojoj terapeut pomoću usmjerenog nježnog dodira djeluje direktno na tzv. nepomične kosti lubanje, kralježnice i/ili zdjelice.

Terapeut lagano dodiruje tijelo klijenta, fokusirajući se na odgovarajuću pulsaciju ipokrete dijelova tijela. Klijenti često osjećaju izraženo opuštanje za vrijeme ili nakon terapije, koje ponekad rezultira nekontroliranim smijehom ili laganom vrtoglavicom.

Smatra se da ovakva manipulacija regulira protok cerebrospinalnog likvora, a pomaže i kod tzv. „primarnog disanja“, procesa nesvjesne vibracije organa, koji se time dovode u ravnotežu. Lagani dodir terapeuta potiče prirodne kapacitete tijela za samoizlječenjem. Terapija je vrlo ugodna i pogodna za djecu.

John Upledger, D.O. je razvio CST 1970. kao dio Osteopatskog liječenja, sustava kojeg je 1930 osnovao William Garner Sutherland. John Upledger je 1970. primijetio za vrijeme kirurškog zahvata vrata  ono što je kasnije opisao kao sporu pulsaciju spinalne moždane ovojnice. Neuspjeli pokušaj da  zaustavi pulsaciju objasnio je prikrivenom snagom tog djelovanja.

Već 30 godina CST metoda se pokazala djelotvornom u iscjeljivanju širokog raspona fizioloških problema povezanih s bolovima, gubitkom biomehaničkim, sistemskim i emocionalnim funkcijama. Korisna je kao

primarna terapija

u kombinaciji sa ostalim psihoterapijama (F-EFT)

u kombinaciji s komplementarnim terapijama (TCM...)

u kombinaciji s kozmetičkim tretmanima tradicionalne kineske medicine TCM

 

Indikacije –djeca:

- pojačana razdražljivost, poteškoće spavanja, sisanja, gutanja 
- motorički nemir
- generalizirano pojačan mišićni tonus 
- asimetrije držanja glave i trupa
- asimetrije u području zdjelice i kukova i dr.

Indikacije-odrasli :

- stanja ili druge neurološke bolesti
- motorička hiperaktivnost 
- psihomotorna reaktivnost, hipersenzitivnost, stres 
- poteškoće kod govora, disartrija, mucanje
- nesanice, pojačana psihička napetost, anksioznost
- vrtoglavice i glavobolje i dr.

bottom of page